Ut å reise i med hunden i sommer? Dette bør du tenke på før turen!
Vi har skrevet om behandling mot flått og andre kryp. Dette innlegget handler om noe i samme sjanger, men er mer rettet mot hva du bør vite før du reiser med hunden din med tanke på parasittbehandling.
Har du papirene i orden?
Skal dere reise mellom EU-land med EU-regler, må hunden ha et pass og være ID-merket med chip. Begge disse tingene får du gjort hos dyrlegen. I tillegg er det mange steder det er lovpålagt at hunden er rabiesvaksinert. Dyreklinikker i Norge vet stort sett hvilke regler som gjelder for å reise inn til Norge etter å ha besøkt forskjellige land. Eventuelt kan man gå inn på Mattilsynets sider for reise med kjæledyr.
Det finnes andre land hvor det er andre regler enn i Norge, og da må man kontakte landets ambassade for å være sikker på at man har alt i orden før reise, slik at man unngår problemer underveis. Mange av behandlingene tar tid, feks er ikke rabiesvaksinen gyldig før det har gått 21 dager etter første vaksinasjon. Lovpålagt ormebehandling har også regler ift tid og varighet, så det er viktig å sette seg inn i dette. Det kreves planlegging god tid i forveien av en reise med hund.
Lovpålagt behandling
Veldig mange vet om den såkalte “svenskepilla” man gir hunden når man skal tilbake til Norge fra Sverige. Dette er lovpålagt før man reiser inn til Norge igjen, fordi i Sverige finnes “revens dvergbendelorm”, som vi ikke vil ha inn til Norge. (Vær obs på at denne pillen ikke kun gjelder reiser fra Sverige til Norge, men de fleste andre land også.) Hundene lever fint med denne parasitten, men vi mennesker kan bli alvorlig syke om vi blir smittet. Om vi får denne ekle luringen til landet er det slutt på å spise blåbær rett fra lyngen, da må bærene kokes for at parasitteggene skal dø. Pillen må gis hos dyrlege, som signerer i passet hvilken dato og klokkeslett pillen er gitt. Noe man bør være oppmerksom på som eier, er at det finnes tabletter som kun virker på denne parasitten, men også tabletter som virker mot denne parasitten og mange andre parasitter. Man bør i aller høyeste grad behandle minst mulig, både med tanke på unødvendig overbehandling mot andre parasitter og for kroppens del, så den slipper belastningen med å kvitte seg med flere virkestoffer enn nødvendig. Så spør dyrlegen neste gang, kanskje du kan unngå å overbehandle.
Men! Det finnes mye mer man bør tenke på, som det ikke finnes regelverk på. Grunnen til at det ikke er lovpålagt behandling er fordi det kun er hundene som blir syke, og ikke mennesker. Men vi vil jo gjerne beskytte hundene våre mot sykdommer selvom det ikke er lovpålagt, gjør vi ikke?
Flått og flåttbåren sykdom
Som nevnt i forrige innlegg bør man være nøye med å behandle mot flått med repellerende effekt (dråper eller halsbånd). Har du ikke lest innlegget, kan du få en nøye gjennomgang HER. Men kort fortalt beskytter man hunden mot flåttbårne sykdommer, blant annet i Danmark hvor det har dukket opp en ny flått som har med seg sykdommen “Babesiose”. Denne flåtten finnes også i Sør-Sverige.
Lopper
Kattelopper liker også hunder, og er et stort problem ikke lengre unna enn Sør-Sverige og Danmark. De formerer seg innomhus og loppe-egg (pupper) overlever opptil et år på en passende vert.
Fransk hjerteorm
Denne parasitten kan gi alvorlig sykdom for hund, og den har spredt seg over hele Danmark og i Sør-Sverige. Den har snegler som mellomvert og hunden smittes blant annet ved å spise gresstrå med en liten snegle på, eller ved å få i seg snegleslim.
Det finnes spot-on dråper for å forebygge og behandle fransk hjerteorm. Symptomer kan ligne på andre helt ufarlige sykdommer, noe som kan gjøre at det tar lang tid før man skjønner at hunden er alvorlig syk. Symptomer er f.eks hoste og pusteproblemer.
Myggbåren smitte
I Sør-Europa finnes det enda flere parasitter hunden kan bli smittet av via mygg. Tropisk hjerteorm via mygg og Leishmania via sandfluer er to eksempler som kan gi alvorlig sykdom hos hunden, og hunden blir heller ikke kvitt parasitten hvis de først har blitt smittet. Tropisk hjerteorm overfører små larver via stikket, som etter få måneder utvikles til ormer som angriper hundens hjerte.
Leishmania kan ses som hudforandringer, men det kan også utvikles til alvorlig sykdom med feber, anemi, lever- og nyreskader, ledd- og muskelsmerter, avmagring og neseblødning. Mennesker kan også få denne sykdommen.
Alle disse parasittene finnes det forebyggende behandling mot, som man får hos dyrlegen. Så ta en prat med dyrlegen din hvis du skal ut å reise, så dere kan finne beste og riktige behandling til deres reisemål. Det kan jo hende dere kan få noen andre gode tips også!
Repellerende midler beskytter mot livstruende sykdommer
Flått er ekkelt og irriterende, men enda viktigere er å vite at de kan ha med seg farlige sykdommer. Denne typen behandling beskytter derfor for overføring av flåttbårne sykdommer som:
TBE (Tick borne encephalitis) kan overføres umiddelbart etter flåtten har bitt seg fast. Finnes i Aust-Agder, Vest-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. Ved reise er det enda viktigere å tenke på å bruke midler med repellerende effekt, da det i Danmark har dukket opp en ny type flått som smitter hundene med sykdommen “Babesiose” som kan overføres innen 6 timer etter bitt.
Alternativer
Tabletter mot flått finnes også på markedet, og mange synes det er veldig praktisk! Kort fortalt blir hunden giftig for flåtten og den dør når den biter seg fast.
Mange har sikkert også sett ekle videoer og hørt skrekkhistorier rundt disse tablettene. Vi har prøvd tabletter (ingen av våre hunder døde eller ble syke), men vi vil nevne noen ting vi erfarte som kanskje ikke alle er klar over!
Man får ikke reversert inntaket dersom hunden skulle bli syk av behandlingen, slik som med spot-on dråper og halsbånd.
Virker mot flått, men om man vil ha beskyttelse mot mygg, lopper og fluer i også må man uansett behandle med repellerende spot-on preparat i tillegg.
...gir derfor heller ikke beskyttelse mot alle nevnte sykdommer.
Tablettene har IKKE repellerende effekt, men flåtten dør i det den biter seg fast. Dvs at flåtten kravler seg lange gode turer rundt på hunden før de finner det for godt å finne veien ned til huden, og på denne tiden kan de ha ramlet av både her og der og funnet både ett og flere mennesker å flytte inn på istedet! De lever i beste velgående frem til de fester seg på en behandlet hund.
….så vi endte opp med å måtte bruke både tabletter OG dråper allikevel! ;)
Til slutt
Vi bruker ikke hjemmesnekret flåttmiddel av naturlige ingredienser, bare så det er nevnt. Stine er stor fan av naturlig og alternativ behandling på mange områder, men akkurat med såpass alvorlige sykdommer i bildet, stoler vi ikke på sitron og kokosolje! Våre hunder er noen ordentlig krattfresere og vi er voldsomt eksponert for insekter og kryp med vår livsstil. Her stoler vi på proffene, vår egen erfaring, vitenskapen, anbefaling fra veterinærer og andre fagfolk.
Ikke nøl med å sende oss en melding om det er noe dere lurer på i forbindelse med dette! Vi bidrar gjerne med tips og kunnskap for å holde hundene friske <3