Hvordan pusse tenner på hunden din?
(Innlegget inneholder reklamelenker for sponsede produkter)
Pusser du tenner på hunden din? Her er vår lille “guide” på hva og hvordan vi gjør det!
Er det så viktig å pusse tenner på hunden? JA! Og vi har noen triks for å holde tennene til hundene i orden så godt vi kan! Vi har jo vist dere litt på story før, og nå kommer en mer detaljert video og blogginnlegg om temaet (videoen finner du nederst på siden).
Tannstein, dårlig ånde, rødt tannkjøtt og beskjed om at hunden må trekke en tann eller fler etter den årlige tannrensen hos dyrlegen er jo noe alle hundeeiere kanskje har opplevd eller frykter å oppleve. Det er veldig mye vi kan gjøre for å forebygge dette og sørge for at hunden har så god tannhelse som mulig!
Det finnes både fôr, tyggebein og annet diverse man kan gi for å bidra til god tannhelse, men det aller beste man gjør er å pusse hundens tenner. Helst hver eneste dag for best effekt, men innimellom er bedre enn ingenting.
Dette er lurt å begynne med fra hunden er valp, da er ofte enklere å lære de at det ikke er skummelt eller ekkelt. Men, mange voksne hunder vil også akseptere det så det er aldri for sent å begynne!
Å pusse tennene vil ikke fjerne tannstein, men man fjerner plakk som er det belegget man får på tennene som til slutt blir tannstein. Har hunden fått tannstein må man enten pirke det vekk selv med egnet redskap eller dra til dyrlegen for å få fjernet det med en ultralydscaler. Vi anbefaler selvfølgelig å gå jevnlig til dyrlegen om hunden har hatt mye tannstein selvom man får pirket vekk dette selv, da det kan ligge skjulte og gjemte skader og vondter man ikke vet om uten å feks få utført tannrøntgen.
Man skal ikke kimse av tannhelse og munnhygiene, lar man det gå for langt kan hunden få alvorlige sykdommer (og det blir uhensiktmessig dyrt!) Forsikring dekker ikke tannstell, med mindre det er snakk om skader forårsaket av ytre påvirkning, feks knekt tann etter kræsj eller fall. (sjekk opp vilkårene i ditt forsikringsselskap da det kan være store variasjoner)
Så jo større du innsats du legger i hjemme, desto bedre blir det for både hunden og deg! De aller fleste hunder og katter (spesielt katter!) er eksperter på å skjule smerte, som gjør at de vil prøve være glade, spise og drikke inntil siste sekund, så lenge det er fysisk mulig - til tross for store smerter.
Hva bruker vi?
Vi bruker litt forskjellige produkter utifra hva/hvem/hvor ille og når, men som regel er det disse produktene vi bytter på å bruke:
ENZYMTANNKREM MED KYLLINGSMAK
Genialt for at hunden skal få en god opplevelse, da den smaker godt og funker som godbit. Kan dog lage litt kaos om hunden er helt ørsk og liker smaken SÅ godt at den ikke klarer å beherske spisingen - kan gi noe utfordring med å holde på inni munnen når den “tygger”. Brukes på daglig basis ved friskt og fint tannkjøtt.
HEXARINSE
Mild “tannkrem” smak, så ikke noe kylling her. Dette er en klorhexidinbasert munnskyllevæske, denne bruker vi innimellom hvis vi ser tannkjøttet har blitt rødt og irritert av tannstein og ikke nødvendigvis daglig.
HEXAGEL
Kan brukes på samme måte som Hexarinse, men den er i gelekonsistens. Holder seg lengre i munnen pga dette. Brukes mest i mer medisinsk sammenheng.
TANNBØRSTE
Vi bruker Virbac sin for den er lang, noe som er praktisk hvis man har en større hund og vil slippe å sitte med en hel hånd i gapet. Den har stor børste i den ene enden og liten børste i andre enden, som er fint å bytte på ift størrelse tann og munn. Å pusse med tannbørste gir god mekanisk effekt pga børsten som kommer til i kriker og kroker. Finnes også som miniversjon, som man trer på fingeren.
“FINGERBØL”
Finnes i samme kit som tannbørste og tannkrem fra Virbac, denne trer man over fingeren som en lang fingerbøll. Er av gummi med gummibørste på tuppen. Gir veldig god kontroll på hva man driver med i munnen og er ikke like fristende å tygge på som en tannbørste kan være for noen. Fin å bruke som introduksjon til tannpuss eller for de som kanskje synes børsten på vanlig tannbørste kiler for mye. Vi liker denne veldig godt!
VEGGIEDENT
Mange spør oss om det finnes noe tyggeben spesielt for tannhelse, som ikke er kjøtt. Disse tyggebena kan bidra til bedre tannhelse. Har mekanisk effekt pga sin fasong og er 100% vegetabilsk som betyr at de er trygge å bruke for de aller fleste hunder med allergi også. Lett fordøyelige. Denne finnes i to typer, en vanlig og en tilpasset litt engstelige og nervøse hunder. (Veggiedent Zen) Innholdet i denne kommer vi litt nærmere tilbake til når vi skal skrive en liten oppdatering på Jerseys litt engstelige historie.
Tannbørste, tannkrem og fingerbøll får man kjøpt som et eget kit, og man får kjøpt tannkrem for seg. I tillegg finnes et “minikit” med minitannbørsten og en liten pose tannkrem.
Alle produktene fås kjøpt hos de fleste dyreklinikker, men også på www.vesoapotek.no