Fjelltur med hund
Å dra på langtur i fjellet for å dele soveposen sin med hunden er vel noe av det hyggeligste man kan gjøre! Men det skal ligge mye bak en slik tur, hvis man skal kunne forsvarlig bo i skog og fjell med hunden sin over en lengre periode.
Det er jo naturligvis individuelt hva man legger i “langtur”, men i akkurat denne artikkelen fokuseres det på turer som går over minst en uke, på steder det ikke nødvendigvis er sivilisasjon og hjelp i umiddelbar nærhet. Men det er også mange gode tips og tanker å ta med seg herfra om du liker best å gå på dagsturer med din firbente kompis, eller om du og hunden din skal på jakt!
Vær forberedt
Først og fremst må hunden din være i god nok fysisk form til å ta for seg det kommende eventyret! Man bør ha gått etapper som er like lange som man planlegger å gå på turen, om ikke enda lengre i en treningsperiode. En godt trent hund vil redusere sjansen for å ende opp med skader og utmattelse på turen, så fysisk forberedelse er gull verdt for alle!
Forberedelser man kan starte med allerede fra man får valp er å lære den å sitte i sekk, da kan du selv gå på turer uten å overbelaste og slite ut valpen. Dette kan også komme godt med senere i hundens liv om den skader seg og må bæres. Da er det fint å kunne ha den i sekken uten at det blir kaos! En hund som er for stor til å sitte i sekk kan man lære å henge over sekken, eller på tvers over ens rygg om man ikke har andre muligheter for å transportere seg selv og hunden.
I forkant av en langtur bør utstyret hunden skal bruke være nøye tilpasset og brukt over lengre tid slik at man ikke får seg noen overraskelser i form av feilbelastning eller gnag, for eksempel bånd, sele, potesokker og eventuelt kløv.
Når man har planlagt ruta man skal gå er det viktig å sette seg inn i hvilke regler som gjelder i de forskjellige områdene man skal gå gjennom. Noen steder har utvidet båndtvang og kan også ha beitedyr gående ute store deler av året. Om du har en hund som jager vilt eller beitedyr er du nødt til å ha den i bånd uansett.
Om det ikke er båndtvang og man skal ha hunden sin løs kan det være en god ide å bruke GPS. Da har man bedre kontroll om hunden skulle skade seg og man plutselig ikke finner den, i tillegg er det jo gøy å se hvor langt hunden har løpt i forhold til hvor langt man selv har gått!
Sørg for at du har lagt inn nok hvile underveis, dette er viktig for både hund og eier. Det er mye hyggeligere og tryggere å gå på tur når man er uthvilt!
Førstehjelp, skader og stell
Dette har vi skrevet et eget innlegg om, men vi gjentar noe her:
(Trykk HER for å lese hele innlegget om førstehjelp og stell av hund)
Bli kjent med hunden din! Lær deg hva hundens normaltemperatur, puls og farge på slimhinner er ved å sjekke dette jevnlig i forskjellige situasjoner. Dette gir en veldig god indikasjon på om noe er galt. Dette kan man ha stor nytte av i hverdagen også, ikke kun på tur. Se og kjenn også på kroppen til hunden. Hvordan beveger hunden seg til vanlig? Beinstilling og symmetri på muskulaturen, hvor smal eller bred pleier den å være i brystkasse og buk? Uregelmessigheter blir lettere å legge merke til, og nødvendige tiltak eller hvile kan iverksettes på et tidlig stadie.
I forkant av en langtur kan man ha god nytte av å kontakte en veterinær slik at man kan få nødvendig opplæring i førstehjelp og bruk av medisiner og utstyr som vanligvis gjøres på en dyreklinikk. Noen ganger kan man være så langt unna sivilisasjonen, eller man har ikke mulighet til å komme seg avgårde når uhellet er ute, at det blir nødvendig å gjøre noe behandling selv i samråd med veterinær. Fortell dyrlegen om turens lengde, terreng og varighet så kan man få hjelp til å lage en “førstehjelpspakke”.
Noe basisutstyr for stell, vedlikehold og behandling av skader bør man uansett alltid ha med, her er et eksempel på det:
Håndsprit
Termometer
Medisinsk honning til sår, kutt, stikk. Virker antibakterielt og gir en hurtig sårheling.
Zinksalve, er ikke fullt så klinete og fristende å slikke på som honning. Brukes f.eks ved litt sår hud og små irritasjoner.
Teip (kan være lurt å ha med både sportsteip og bandasjeteip)
Selvklebende flexbandasje
Polstringsbandasje
Klorhexidin til å rense små sår og rifter
Kompresser
Pro- og prebiotika dersom hunden får diare
Saltvannsoppløsning (f.eks til skylling av øyne)
Potesokker, bør i mange tilfeller også brukes forebyggende. Ta også med en vanntett potesokk eller to tilfelle kutt.
Saks
Potesalve
En eller annen form for tourniquet for å stoppe blødning (her kan man feks bruke kobbelet). Dersom man bruker dette er det viktig å slippe opp innimellom så man får blodgjennomstrømning. En tryggere måte å stoppe en blødning på er å legge på en trykkbandasje.
Myggmiddel og myggnett
Ved ekstreme turer kan man i samråd med veterinær høre om det kan være lurt å ha med smertestillende og/eller brekkmiddel om man trenger å kjøpe seg litt tid før man kommer seg til dyrlegen.
Man må ikke alltid ha med alt, men noe av dette bør finnes i enhver tursekk om man har med seg hunden sin på tur, alt ettersom hvor langt man skal. Mange av disse tingene brukes også på mennesker, så man har kanskje allerede pakket med seg dette i egen “toalettmappe”,
Hver dag man er på tur, gjerne etter endt dagsetappe, bør man gå over hunden og sjekke at alt er i orden. Se etter eventuelle sår, gnag og observer også om hunden virker stiv eller halt. Da er det kanskje på tide å ta en hviledag eller to. Lær deg å massere hunden, det er veldig fint for musklene og ikke minst synes de det er både deilig og avslappende! Det er en koselig måte å avslutte dagen på etter man har slått opp leir, spist, fyrt opp bålet og skal nyte resten av kvelden i fred og ro.
Vann og temperatur
Når du er ute og går med hunden din, spesielt på sommerstid, kan det fort bli veldig varmt. Det kan bli livsviktig å være godt forberedt på hvor ofte det er tilgang på drikke- og badevann underveis på turen. Man bør heller bære med seg for mye enn for lite vann, slik at man har ekstra drikke dersom den bekken man trodde man skulle treffe på, har tørket ut uten at kartet har fått det med seg!
Noen ganger kan det være nødvendig å “vanne” hunden selvom den ikke vil drikke selv før man starter å gå. Dette kan man gjøre ved å lure i den vann med litt snacks oppi, eller rett og slett lære den å svelge unna vann fra flaske eller camelback. Dette kan gjøres helt udramatisk om man er flink til å øve på dette i forkant.
Ta pauser i skyggen om man finner det, og om det skulle bli riktig ille og alt man finner er en uttørket myr så start å grave! Under det tørre finnes det gjerne kald og våt myr som man kan legge på hundens buk og poter for å kjøle den ned. Det lukter vondt og er grisete, men det gjør ingenting om man kan redde hunden (og kanskje seg selv?) fra overoppheting i fjellet. Kaldt håndkle et også et triks for å kjøle ned en varm hund, men vann og bading er definitivt det mest effektive. Om sommeren er det jo veldig lyst om natten i store deler av landet, så man kan fint snu døgnet en periode og gå om natten når det er svalt og fint. Det kan i mange tilfeller også by på helt fantastiske og nye opplevelser å gå i vår vakre natur i midnattssol eller skumringslys.
På samme måte som det kan bli veldig varmt, kan det fort bli kaldt. Været i fjellet er ikke noe å stille klokka etter, det kan skifte fort og man får servert både kraftig vind og sidelengs regn. De fleste er flinke til å ha med seg klær til allslags vær til seg selv, og dette bør man i stor grad ha til hunden også. Et godt varmedekken og jervenhi er ting som verken tar stor plass eller veier mye, men kan være essensielt for å unngå en redningsaksjon. Sjansen for å komme seg gjennom en storm er vesentlig bedre om man kan komme seg ned i et hi eller en fjellduk med gode klær til både hund og eier!
Hva man har med og hvor mye varierer utifra hva slags rase man har. Det er ikke alle hunder som trenger å kles på. Men de aller fleste familiehunder, med unntak av mange polarhunder, har en pels som ikke er laget for alt det norske klimaet har å by på.
Fôring
Om man ikke har en hund som bare skal klare seg på fisk, lemmen og blåbær på turen, må man ha med mat. Tørr mat er det absolutt mest praktiske, både hygienemessig og vektmessig, sammen med en lett sammenleggbar skål.
Gi hunden mat i god tid før man starter dagens aktivitet, det er aldri lurt å la den gå rett i full jobb etter et måltid. Magedreining er en kritisk tilstand for en hund, og man er ikke 100% sikker på hvorfor dette skjer, men det ser ut til å ha sammenheng med stress, høy aktivitet og mat. Det er gjerne store hunder som er mest utsatt for dette, og noen raser mer enn andre. Inntil en times tid bør være nok for de fleste raser (gigantraser bør ha ro litt lengre etter mat, i tillegg til en stund med ro etter aktivitet før neste fôring for å være på den sikre siden)
Vann i maten anbefales for de fleste, da får man lurt i hunden litt ekstra væske før turen også.
På slike turer bruker hundene gjerne mer energi enn normalt og man kan med fordel ha med “høyenergi-lunsj” til de, dette kommer typisk i visse former boksemat eller i pulverform som blandes med lunkent vann.
Kløving
Hunder i alle størrelser kan kløve! Men har man en hund av litt større størrelse så kan man få god bærehjelp på turen. Fine ting for en hund å bære er for eksempel hundemat, dekken, jervenhi og litt annet småtteri- alt ettersom hvor stor hunden er og hvor god plass det er i kløvet.
Før man tar med hunden sin på tur med vekt i kløvet må den sakte men sikkert trenes opp til å kunne bære.
Kløving er både praktisk og god trening for å styrke hundens frempart. Man starter rett og slett med tom kløv, eventuelt fyll den med plastposer eller lignende for at hunden skal bli vant til at den er bredere enn vanlig uten at det veier mer enn kløvens egen vekt.
Etterhvert som man øker vekten kan ris være en god ide, da dette er lett å veie nøyaktig og former seg fint.
Som en tommelfingerregel kan hundene bære ca ¼ av kroppsvekten sin, men det krever selvfølgelig at man sakte men sikkert jobber seg opp til den vekten. Her vil det også være variasjon blant raser og type hund, og de skal kunne bære opptil ca 50% av sin egen kroppsvekt om man er flink med treningen.
Som alt annet utstyr man bruker på tur, bør hunden ha hatt mange turer med kløvet på ryggen for å være mest mulig sikker på at det ikke gir gnagsår eller andre problemer underveis. Men uansett hvor mange ganger kløvet er brukt: se over hunden hver dag!
Oppstalling
Det er mange gode måte å oppstalle hunden når man er på tur, alt ettersom hva hunden er vant til og hva slags hund det er. Noen raser vil av naturlige årsaker trives bedre utendørs hele året, mens andre vil gjerne ligge inne i soveposen sammen med eier!
Her må man finne ut hva som passer deg og din hund best. Å ha hunden i teltet er jo koselig, men vær obs med oppblåsbare liggeunderlag da hundenegler fort kan lage hull i disse.
Når man holder på med noe i leiren kan det være praktisk å kunne binde hunden ute. Bruk stålvaier, gjerne med polstring utenpå om man har en hund som er litt urolig og tukler seg inn. Vaieren er tilnærmet umulig å gnage over. Karabinkrok med lås er lurt, og hvis man ikke har trær å feste vaieren i kan man bruke en plugg i bakken eller en kamkile. Kamkiler brukes til klatring og er veldig praktisk å bruke om man må sette fast hunden et sted det bare er steiner.
Våre hunder er superflinke til å være rolige i leir (stort sett), og litt om våre tanker om hvordan man får til det kan du lese enda mer om HER.
Kle på hunden etter vær og vind og legg den i jervenhiet sitt om det blåser kaldt!
Ellers elsker de fleste hunder å ligge i lyngen uten en masse klær og poser, rulle seg, nyte tilværelsen og bare kose seg med å være hund i sitt rette element!
Så for å oppsummere litt, har vi laget en generell liste over utstyr vi har med til hundene på tur:
Mat: tørrfor ferdig oppmålt i porsjoner, evt frysetørket vom og boksemat for ekstra energi
Medisiner og pleie- og førstehjelpsutstyr (se listen lengre opp i innlegget)
Dekken tilpasset hundens behov (bobledekken, ulldekken, regndekken..)
Liggeunderlag (reinskinn, sitteunderlag)
Jervenhi for beskyttelse mot vær og vind
Sovepose til hunder som ikke har mye pels
Halsbånd med telefonnummer
Sele
Kobbel
Stålvaier til oppstalling
Eventuelt et ekstra kobbel dersom det du har skulle ryke eller forsvinne mens du er i gokk og det er båndtvang
Håndkle (Superabsorberende duk, microfiber håndkle eller lignende for våte hunder som skal ligge i telt)
Godbiter eller en leke (fordi det er koselig og gøy)
Vær forberedt, bruk sunn fornuft og planlegg nøye. Husk fjellvettreglene, og som regel #8 sier; Vend i tide- det er ingen skam å snu!
God tur!