Å få en rolig hund i telt og på leirplassen

Dette er nok faktisk er et av våre mest stilte spørsmål relatert til hund, spesielt etter vi har lagt ut bilder og videoer fra teltturer. “Hvordan har dere lært hundene deres å være så rolige når dere er på telttur?”

Sliten hund er en fordel

Først og fremst! De er veldig ofte slitne når vi kommer frem. Det hjelper VELDIG mye. I starten er det lurt å ha en sliten hund, for den er mer villig til å hvile selvom man er utendørs. I tillegg skal det sies at Dixie har gnagd over sin del bånd og rømt fra leirplassen før hun har blitt som hun er nå. Stålvaier ble faktisk løsningen på det problemet - og nå kan vi bruke vanlig bånd igjen. Under oppsyn. ;)

Rotrening vs. “bli”-kommando

Vi bruker mye tid under hundenes oppvekst på å trene ro. Å bare være. Vi oppsøker forskjellige steder og miljøer og bare er der sammen. Sitter stille og ser på alt som skjer. Prøver de å gjøre noe annet, så blir de stoppet av båndet eller får et vennlig “nei” og “vær her” og en godbit. Da ble det plutselig en bedre løsning enn å prøve å gå. Er hunden veldig gira kan man bruke omvendt lokking på en godbit for å komme i gang og flytte fokus, og belønne når de sitter i ro. Men etterhvert ønsker vi ikke en hund som ligger/sitter stille og venter på en annen kommando, som i en “dekk” øvelse. Man ønsker jo at de skal slappe av og kose seg, sånn som vi gjør!

Dette tar vi også med oss på turene våre. Det trenger ikke være telttur, men kanskje bare en pause på toppen, eller i skogen. Hundene blir bundet fast eller lagt på teppe/soveposen sin med en liten snack. Her er det jo stort sett kaldt, så de pleier å sette pris på å ligge i eller på noe. En kald hund slapper sjelden av - da er den død eller på kanten til å stryke med. Når vi setter oss, da skjer det ingenting annet enn ro og hvile.

Når vi er sørover om sommeren f.eks er det mye varmere, og da gjelder det samme bortsett fra at de gjerne tar et bad før de legger seg i skyggen og slapper av. Om vi begynner å gå, så vil de flytte seg etter. Skal de bli liggende da så trengs en “bli”-kommando. Men så lenge vi er rundt de, så ligger bare de der.

Hundene har forskjellig utgangspunkt

Mange ønsker seg nok en oppskrift å følge her, og det har vi ikke av flere grunner. For oss føles det som om vi ikke gjør noen ting for å få til dette, det bare skjer naturlig av seg selv. Hunder har også veldig forskjellig utgangspunkt, så det som funket på våre er ikke nødvendigvis løsningen for andre.

Det er nok mange hundeeiere som glemmer bort dette med å trene ro fra hundene er små, og også fortsette med det som de blir eldre. Får hunden alltid en løsning på herjing, mas og pip- ja da er det jo sånn det blir! :) Vi er ikke spesielt strenge med hundene, så kjeft brukes sjelden. (Det hender vi må rope høyt på Dixie hvis hun plutselig fra sovende tilstand finner ut at hun skal eksplodere og jage noe istedet for å ligge stille. (Derfor er hun ofte i bånd for å unngå dette kollektive adrenalinkicket, mens Java ikke trenger det.)

La hunden velge

De får ligge der de vil. Stort sett er det sammen med oss, men noen ganger fjerner de seg fra bållukten og legger seg i teltet/gapahuken. Det får de da selvfølgelig lov til, så lenge de holder seg i ro.

Å sove i telt

Å lære hunden til sove i telt har aldri vært noe problem for oss. Vår erfaring er at dette går veldig greit, og at hundene er fornøyde med å få sove med oss uansett om det er i telt, i seng eller på gulvet. Vi tar de med fra de er små, så om man har overtatt en voksen hund så kan det hende man skal ta noen netter med telt i hagen eller i stuen først, om man merker at de ikke er helt komfortable og rolige.

Oppsummering av noen viktige faktorer for en vellykket camping med hunden:

  1. Sørg for at de ikke er for varme/kalde

  2. Gå en ordentlig tur i forkant så hunden er god og sliten

  3. La hunden ligge der den vil

  4. Bind hunden i et tre, en plugg eller stein om du er redd at den stikker

  5. Oppsøk forskjellige steder for å gjøre ingenting og øve på å være i ro sammen

  6. Ting tar tid, ikke bli skuffet om det ikke funker på første forsøk!

Om dere har konkrete spørsmål ang dette, så er det bare å fyre løs! Vi kommer gjerne med tips om vi føler vi kan bidra med noe fornuftig, alle hunder er forskjellige så det blir vanskelig å skrive et innlegg som gjelder for absolutt alle! :)

Forrige
Forrige

Fjelltur med hund

Neste
Neste

Fem dager på loffen i Lofoten