Hvor lang tur kan man gå med en valp?

Mange spør oss om hvor mye, hvor langt og hvor lenge man kan gå med valper. Det er ikke et spørsmål med kun ett svar, men jeg skal si litt om hvordan vi gjør det!

For Java skal naturligvis ikke gå like mye som Dixie, det er hun altfor liten til. Og den vesle kroppen som er i vekst skal ikke overbelastes. Men hun må bevege seg, og det er heller ikke farlig at de blir slitne. De skal bare ikke presses. De aller fleste valper vil gå så lenge vi går, og vi må derfor ha et bevisst forhold til hvor langt man har gått. Vi må kjenne for de, for det er sjelden de stopper og sier at de er slitne hvis vi fortsetter å gå. Lær deg å lese valpen!

Så en grei regel å følge er at man kan være ute lenge, uten å gå langt! Vi er masse på tur rett oppi lia bak huset vårt, der rusler vi rundt, har pauser (pauser gir en veldig god indikasjon på om valpen er trøtt), leker og koser oss.

En liten valp skal ikke trene kondisjon, den skal gå i forskjellig terreng for å få god motorikk og kroppskontroll, og legge et grunnlag for videre muskelbygging. Og da er variert terreng helt ypperlig! Asfalttråkking er best å bruke som luftetur eller sosialisering. Løping, trekking og annen type statisk og ensformig arbeid skal de heller ikke drive med jevnlig før kroppen har festet seg i seg selv og de ikke lengre er bløte og valpete. Grunnen til at jeg nå ikke skriver en alder er fordi det varierer fra rase til rase når de begynner å bli klare i kroppen.

Det varierer faktisk innenfor samme rase også, så det er viktig å se eller rådføre seg med fagfolk om man er i tvil eller ikke er helt sikker på om hunden er moden for mer fysisk påkjenning! (Feks rehabiliteringsterapeuter, fysio, dyrepleier, veterinær, som har utdannelse og/eller god erfaring på feltet).

Om man uansett skal gå langt så er det veldig lurt å lære de å sitte i sekken. Siden det er mye regn og blåsevær her har vi ikke kunnet ha Java sittende lenge i sekken heller, da hun blir fort kald. Små valper blir fort kalde selvom de sitter pakket inn i både pose og sekk. Toleransen for kulden blir bedre etterhvert, så det er bare å være tålmodige vel. Våt valp og vind er ikke en spesielt behagelig kombinasjon, og de kan jo bli syke også.

Det er viktig for valpene å få sove mye. Å få de så rolige i sekken at de faktisk sovner er ikke bare-bare, da de ofte vil være med på moroa! Dette må også tas med i regnestykket, for en trøtt valp orker mindre enn en uthvilt valp.
Bruk sunn fornuft og kjenn på magefølelsen- ikke alt har et fasitsvar. Men det er faktisk mulig å gjøre feil fordet! Valper er babyer, så ikke stress.

Og forresten, Java går i trapper. Jeg mener det er helt rart at man skal bære hunden sin i trapper i et år, det blir veldig slitsomt og helt unødvendig. Hun går rolig og behersket i trapper og hun flyr ikke opp og ned der 100 ganger om dagen. Noen ganger bæres hun opp eller ned, men det er hvis jeg har dårlig tid eller bare vil kose litt.

Så moralen i historien: Vær mye ute i variert terreng. Lek og tren, søksøvelser og innkalling er gøy! Drikk kaffe, spis sjokkis og kos dere ofte. Hold valpen varm og mett, lær den å sitte i sekk og vær innstilt på at du selv kanskje ikke rekker å bli like sliten som før på tur det første året. (Med mindre du kliner til og har bikkja i sekken hver gang)

Har du en annen mening eller nyttig erfaring med dette? Hiv det gjerne ut i en kommentar her!

Forrige
Forrige

Førstehjelp og stell av hund på tur