Førstehjelp og stell av hund på tur
Å dra på tur i fjell, skog og vidde for å dele soveposen sin med hunden er vel noe av det hyggeligste man kan gjøre! Men det skal ligge mye bak en slik tur, hvis man skal kunne forsvarlig bo i skog og fjell med hunden sin over en lengre periode.
Det er jo naturligvis individuelt hva man legger i “langtur”, men uansett er det viktig å vite litt om hva slags utstyr en bør ha med til hunden hvis noe skjer og man ikke er i umiddelbar nærhet av sivilisasjon og hjelp.
Førstehjelp, skader og stell
Bli kjent med hunden din! Lær deg hva hundens normaltemperatur, puls og farge på slimhinner er ved å sjekke dette jevnlig i forskjellige situasjoner. Dette gir en veldig god indikasjon på om noe er galt. Dette kan man ha stor nytte av i hverdagen også, ikke kun på tur.
Se og kjenn også på kroppen til hunden. Hvordan beveger hunden seg til vanlig? Beinstilling og symmetri på muskulaturen, hvor smal eller bred pleier den å være i brystkasse og buk? Uregelmessigheter blir lettere å legge merke til, og nødvendige tiltak eller hvile kan iverksettes på et tidlig stadie.
I forkant av en langtur kan man ha god nytte av å kontakte en veterinær slik at man kan få nødvendig opplæring i førstehjelp og bruk av medisiner og utstyr som vanligvis gjøres på en dyreklinikk. Noen ganger kan man være så langt unna sivilisasjonen, eller man har ikke mulighet til å komme seg avgårde når uhellet er ute, at det blir nødvendig å gjøre noe behandling selv i samråd med veterinær for å redde hundens liv. Fortell dyrlegen om turens lengde, terreng og varighet så kan man få hjelp til å lage en “førstehjelpspakke”.
Noen basisutstyr for stell, vedlikehold og behandling av skader bør man uansett alltid ha med, her er et eksempel på det:
Håndsprit
Termometer
Medisinsk honning til sår, kutt, stikk. Virker antibakterielt og gir en hurtig sårheling.
Zinksalve, er ikke fullt så klinete og fristende å slikke på som honning. Brukes f.eks ved litt sår hud og små irritasjoner.
Teip (kan være lurt å ha med både sportsteip og bandasjeteip)
Selvklebende flexbandasje
Polstringsbandasje
Klorhexidin til å rense små sår og rifter
Kompresser
Pro- og prebiotika dersom hunden får diare
Saltvannsoppløsning (f.eks til skylling av øyne)
Potesokker, bør i mange tilfeller også brukes forebyggende. Ta også med en vanntett potesokk eller to tilfelle kutt.
Saks
Potesalve
En eller annen form for tourniquet for å stoppe blødning (her kan man feks bruke kobbelet). Dersom man bruker dette er det viktig å slippe opp innimellom så man får blodgjennomstrømning. En tryggere måte å stoppe en blødning på er å legge på en trykkbandasje.
Myggmiddel og myggnett
Ved ekstreme turer kan man i samråd med veterinær høre om det kan være lurt å ha med smertestillende og brekkmiddel om man trenger å kjøpe seg litt tid før man kommer seg til dyrlegen.
Man må ikke alltid ha med alt på listen, men noe av dette bør finnes i enhver tursekk om man har med seg hunden sin på tur, alt ettersom hvor langt man skal. Mange av disse tingene brukes også på mennesker, så man har kanskje allerede pakket med seg dette i egen “toalettmappe”.
På dagsturer har vi alltid med noe vi kan stoppe en blødning med, og surre rundt en eventuell skadet pote eller et ben så skaden ikke blir enda større på vei ned til bilen.
Magedreining
Det er ingen sikker oppskrift på hvorfor dette skjer, men man ser gjerne at det henger sammen med store hunder, dyp brystkasse, fôring, stress og aktivitet. For store hunder som ikke er toppidrettsutøvere som er vant til å spise rett etter aktivitet er det derfor en god rutine å gi de tid til å roe seg ned før måltid og spesielt la de synke maten en stund etter de har spist. Magedreining er en livstruende akutt tilstand og de må til dyrlege umiddelbart. Symptomer er utspilt buk, pesing/smerte, oppkast, noen hiver i seg vann og vannet kommer kjapt i retur.
Huggorm- flått- og insektsbitt
Ved huggormbitt er det dessverre lite man kan gjøre selv. Man skal ikke gi hunden de såkalte “huggormtablettene” (kortison) som var vanlig før, da dette kun gir en falsk trygghet og kan ødelegge for livsviktig behandling hunden trenger hos dyrlegen etter et huggormbitt.
Løsningen her er å komme seg til dyrlegen fort som fy, bær gjerne hunden, og ikke prøv å stoppe sirkulasjon eller suge ut gift fra bittsted.
Symptomer på huggormbitt er vanligvis en form form hopp eller reaksjon fra hunden idet den blir bitt, før den får en tydelig hevelse på bittstedet. Noen ganger kan man se to små hull etter bittet, men det er ikke alltid så lett.
Når det gjelder vepsestikk (og andre stikk) kan noen hunder reagere kraftig, men ofte går det bra. Her får man se an sin hund, evt reise til dyrlegen en gang for mye enn en gang for lite hvis man synes hunden blir dårlig. Svelger de en veps kan det bli vanskelig å puste og man bør komme seg til dyrlegen fort.
Flått er dessverre et vanlig problem flere steder i landet, og bitt kan forebygges best ved å bruke tabletter eller dråper man får på resept hos dyrlegen. Hva som egner seg best for din hund kan du få hjelp til å finne ut om du spør de som i resepsjonen på dyreklinikken.
Mange lager egne flåttmidler av naturlige ingredienser og mener dette er mer enn bra nok! Vi har fortsatt tilgode å oppleve at det fungerer, men om hunden din ikke får flått så er det jo heller ikke vits å kjøpe medisiner for å unngå det.
Dersom hunden blir bitt av flått er det bare å få nappet den ut så fort som mulig, og om man ikke liker eller klarer å gjøre det med hendene kan vi trøste med at det finnes flere flotte redskaper for flåttfjerning! Bare spør hos dyrlegen, så får du garantert noen valgmuligheter.
Ang smitte gjelder de samme reglene som for mennesker: litt irritasjon på bittstedet er ikke unormalt, men dersom det blir veldig mye eller det dukker opp en stor rød sirkel rundt bør man kontakte veterinær.
Gode rutiner og massasje
Hver dag man er på tur, gjerne etter endt dagsetappe, bør man gå over hunden og sjekke at alt er i orden. Se etter eventuelle sår, gnag og observer også om hunden virker stiv eller halt. Da er det kanskje på tide å ta en hviledag eller to. Lær deg å massere hunden, det er veldig fint for musklene og ikke minst synes de det er både deilig og avslappende! Det er en koselig måte å avslutte dagen på etter man har slått opp leir, spist, fyrt opp bålet og skal nyte resten av kvelden i fred og ro.