Hvordan redigerer vi bilder til Instagram?

Det er veldig mange som spør om hvordan vi redigerer bildene vi legger på Instagram, og nå kommer det endelig noen hemmeligheter. Vi har laget noen tutorials som ligger som highlights på Instagram kontoen vår. Dersom du har lyst til å “jukse” litt, har vi også laget forskjellige pakker med Lightroom Preset som du kan kjøpe her!

Bildene vi legger på Instagram er stort sett redigert med Lightroom app på iPhone. Dette fordi det går kjapt, og jeg gidder ikke bruke masse tid på å redigere på Mac’en - da blir jeg fryktelig nøye og det tar tid. Noen ganger redigerer jeg Instabildene “ordentlig” i Lightroom og Photoshop på Mac, men det er hvis jeg føler et bilde er så fint at det skal få utnytte sitt fulle potensiale, eller om det blir for vanskelig å redigere på telefonen og jeg trenger flere verktøy for selektiv redigering.

Bildet til venstre er redigert i Lightroom på mobil, og bildet til venstre er redigert i Lightroom på Mac.

Min tanke med redigeringen er at bildene skal få vist frem det beste i seg! Og også gjenspeile hvordan jeg (vi) opplevde øyeblikket og stedet. Noen ganger betyr det at fargene får være akkurat som de er, mens andre ganger vil jeg endre litt på de.

Felles for alle bildene er at jeg aldri legger til eller fjerner noe, alt som er i bildet er der på ordentlig, men jeg leker med farger og stil.

Noen Instagramprofiler ser SÅ sinnsykt fancy ut, stilrene og gjennomførte- du vet sånn feed som man blir umiddelbart misunnelig på. Sikkert fordi de er skikkelig konsekvente og flinke til å holde det slik, men for meg blir dette veldig begrensende.

Jeg ønsker å vise frem og forsterke bildets allerede eksisterende farger og innhold, derfor tvinger jeg aldri et bilde til å bli noe det ikke er.

FOR EKSEMPEL: Et bilde i Lofoten med grå fjell, isblått vann og noe vissent gress vil ikke se kult ut om jeg redigerer det likt som stilen på bildene vi tok på Sri Lanka i jungelen. Fordi fargene i omgivelsene er helt forskjellige.

Når vi tar bilder, tar vi bilder av ting vi synes er fint og gøy, det er jo det vi vil dele med dere. Vi leter aldri etter settinger, lys og farger som gir en spesiell look bare for at bildene skal se kule ut. Jeg sier IKKE at det er feil, fordi jeg synes det er dødskult å se på! Men så disiplinert greier ikke jeg å være. Man kan alltids tvinge et bilde til å se ut som et annet, men det er bare så synd hvis jeg føler det kunne skint som en diamant om jeg hadde redigert på en annen måte. Dessuten ser det jo ikke likt ut noe sted her! Kjedelig å bare se bilder av samme stedet hele tiden, vel? ;)

Når jeg redigerer tenker jeg på farger og hvilke farger som passer sammen. Noen ganger ønsker jeg at det skal poppe, andre ganger vil jeg lage en blassere og roligere stemning i bildet.

I eksemplene under ser du den uredigerte utgaven til venstre, og det ferdige resultatet til høyre.

Det blir jo veldig forskjellig hva jeg redigerer på for å få samme look på forskjellige bilder, igjen, på grunn av bildets utgangspunkt.

Men jeg skal prøve å fortelle litt om det som gjelder for alle bildene våre.

  • Turkis og oransje er et naturlig blikkfang, mange bruker denne stilen. (du kan google “orange & teal”)

  • Vi gjør alltid blått mer turkist hvis det er himmel og hav i bildet. Det bare fenger folk mer, selvom man jo vet at det ikke er SÅ turkist i virkeligheten. Turkis himmel er mer poppis enn blålilla himmel. (med mindre det er nattbilde, men det blir noe helt annet igjen)

  • Vignett slår an på Instabilder, som fotograf er jeg ikke så fan. Men det gir fokus inn mot midten av bildet og blir faktisk lagt bedre merke til. Ikke overdriv- da ser det bare ut som en svart ramme. Og igjen, dette gjelder heller ikke alle bilder.

  • Fjern skygger (dra spaken opp) og dra ned highlights, og reguler eksponering deretter.

  • Ikke vær redd for å desaturere, bildene popper gjerne mer når ikke alle fargene brenner deg i øynene. (Color mix)

  • Turkis og grønn er bra og frisk fargekombo (f.eks Lofoten om sommeren)

  • Når du tar bilde av noe/noen under blå himmel vil gjerne vedkommende (gjelder spesielt svarte og/eller hvite hunder) få et blå- og lillaskjær i seg. Fjern dette, eller hvertfall demp det. Kan være litt vanskelig i LR på mobil om du vil ha med blå himmel. Isåfall kan du bruke “Selective Edits” for å gjøre det litt bedre uten å miste den blå himmelen. På bildet under til venstre kan du se hvordan hunden får et blåskjær i det sorte, men til høyre er det fjernet.

Bildet over er redigert på mobiltelefonen, men, denne redigeringen vil jeg anbefale å gjøre på datamaskin, da det er vanskelig å få det til å bli helt perfekt ved å kun bruke mobilappen fordi bildet inneholder mye blått som man vil ha med. Her gikk det ok.

  • Gjør bildene litt matte- det er med på å skape mer stil på bildet. Og kontrastene blir ikke så harde, uten at bildet ser blast og kjedelig ut. (Fikses i Curves, evt bruk ferdig preset som ligger i Lightroom som utgangspunkt for videre redigering. Den heter “Matte”)

  • Bildet du redigerer blir ikke nødvendigvis finere og finere for hver endring du gjør. Starter du med å dra opp skygger og ned med highlights, kan blidet se altfor lyst og blasst ut. Da redigerer du bare eksponeringen deretter, så ser du om du skal endre noe på skyggene igjen allikevel.

  • Bruk før/etter funksjonen underveis, man blir fort blind på hvor mye man egentlig har gjort. Så passer man på at det ikke blir helt overdrevet.

  • Når du ser min tutorial, så ha i bakhodet at du kanskje må endre litt på hva du redigerer for at bilde skal bli likt som det på grunn av ditt bildes utgangspunkt.

  • Tips! Bla gjennom presets som allerede ligger i Lightroom og kikk litt på hvilke spaker som er dratt i på de forskjellige. Det kan du lære mye av!

Til sist litt tekninsk og praktisk info:

Alle bildene våre er tatt med ordentlig kamera (hvilket utstyr vi bruker kan du lese om HER) og bildene er tatt i RAW. Når vi sender fra kamera og direkte til mobil vil kvaliteten bli dårligere. Men man har fortsatt mye mer å gå på enn om man redigerer mobilbilder.

Man kan bruke samme redigeringsmetode selvom man har mobilbilder, men man må kanskje være litt mer forsiktig så ikke lys og farger “sprekker opp”.

Håper dette var til nytte for noen, og ikke nøl med å spørre om det er noe dere lurer på!

Forrige
Forrige

10 fjellturer du vil gå i Lofoten

Neste
Neste

Førstehjelp og stell av hund på tur