Hjelp jeg får valp!
Vi tør å påstå at vi er ganske gode på valp og hva som trengs for å være klar for å ta imot et lite sjarmerende krapyl i nytt hjem. Nå tenker vi altså på utstyr, ting osv. Derfor tenkte vi å lage en liste til dere som skal få valp i hus, som føler dere litt overveldet over alt som finnes og ikke finnes i denne nye verdenen av ting og tang man skal ha klart til valpen kommer. Dette er et forslag, og det er absolutt rom for individuelle tilpasninger- både med tanke på personlige preferanser og raser.
Helt essensielt:
Valpefôr: Vi bruker alltid Eukanuba Puppy tørrfôr. Tips! Sluker den maten så det høres ut som den kveles av knottene - putt litt vann i maten, eller bruk en skål med “mønster” beregnet for hunder som spiser fryktelig fort.
Halsbånd, sele og kobbel (evt langline i tillegg) Tips! Vi bruker Seleverkstedet Comfort Harness til våre så fort de er store nok. Hunder av større størrelse kan nok bruke den kjappere, en veldig allsidig og god sele.
Halsbåndet vi foretrekker til små valper, som finnes i størrelse knøttliten, er Seleverkstedet Secure dog collar.
Vårt go-to kobbel er Seleverkstedet Link Dog lead, finnes I to varianter og forskjellige lengder og tykkelser. Her anbefaler vi å velge det du foretrekker, siden det er individuelle preferanser. Et veldig fint og godt kobbel som vi bruker mye til hverdagsforflytning!Bur: Vi bruker alltid bur til våre, fordi det er veldig praktisk at de er komfortable der når man er mye ute på farten sammen. I tillegg slipper man unna en del tissing inne om natten, da de færreste valper vil tisse i sin egen seng (ja, det finnes unntak og Jersey var ett av de)
Dette burde man ha:
Tyggeben: Vi foretrekker naturlig tygg, dvs oksemuskel (varer lenge), vomstrimler (lettere å tygge opp), forskjellige typer ører (gris, okse, lam, kanin) eller andre naturlige tyggeben som ikke blir bløte og mulig å svelge hele. Vær litt obs på at noe av det kan være litt sterkt for små valpemager, men det merker du fort om det er. Sånne vanlige tyggepinner med feks kylling rundt, eller vanlig presset hud, er IKKE å anbefale. Det er ikke spesielt sunt, men det verste er at de klarer å gnage det mykt for så å plutselig svelge en hel klump. Det kan sette seg fast i halsen og magen.
Leker: De aller fleste liker å ha en bamse, ball eller andre leker tilgjengelig for hunden inne. Hva som blir ødelagt fort vil variere fra rase til rase. Noen er mer destruktive enn andre. Men sørg for å kjøpe noe uten harde øyne som kan gnages av, og heller ikke noe med sånne små isoporkuler i baken. Det sier seg vel egentlig selv. Liker du å få høyt blodtrykk så kan du kjøpe noe med pip i.
Teppe og/eller hundeseng: En god plass for valpen å sove er lurt med mindre du uansett bare skal ha den i sofaen. Vi bruker Fantail hundesenger fordi de er helt fantatisk gode, men kanskje kjøp noe enkelt og litt rimeligere den første tiden. Valpen skal sikkert både gnage på og grise oppi der.
Mat- og vannskåler
Bilbur: Vi bruker bilbur fordi det er tryggest og mest praktisk for oss. Noen bruker sele til hunden, men vil absolutt anbefale et trygt og godt bilbur dersom det skulle skje en ulykke.
Dekken, sovepose eller annet den kan varme seg i: Siden man faktisk bor i Norge og alle årstidene våre kan by på litt utfordrende vær for en liten valp er det lurt å ha med noe varmt til den så ikke turene blir preget av lei og kald valp. Regndekken er smart.
Fløyte: du MÅ ikke ha fløyte, men vi bruker alltid fløyte til innkalling (og andre kommandoer) og da er det lurt å begynne tidlig
Klikker: Om du vil bruke dette som et verktøy i treningen
Godbiter: Du kan kjøpe både i dyrebutikken eller lage egne. Eller skjære opp pølsebiter, ostebiter, fiskebollebiter osv.
Klosaks: Begynn å klippe klør med en gang, så kanskje du slipper at hunden din blir redd for det. Jo tidligere du begynner, desto lettere blir det (stort sett).
Kam, børste eller andre pelsstell-remedier: Hvis du har pelsstell hund. Akkurat hvilket utstyr du trenger kommer an på hva slags pels hunden din har/får. (I klippeboksen vår finner du klosaks, butt potesaks, en liten barbermaskin til tugger, poter, sårstell eller lignende småtterier, effileringssaks/tynnersaks til klipp av faner på bena og en kam til å børste ører)
Når du henter valpen:
Om du skal kjøre bil, så ha med enten et bur, et teppe eller lignende som den kan sovne på. De fleste valper sovner i bil, men det finnes jo unntak. Man kan også putte de rett bak i bilburet, men dette er slik vi pleier å gjør det:
En kjører og en sitter i baksetet (forutsatt at man har bakseter da). Baki har vi et bur i setet, som er åpent med åpningen mot den som sitter der, slik at man kan stikke inn en hånd til valpen. I tillegg har vi pleid å ha med et tyggeben, tilfelle den skal ha raptus og ikke vil ligge stille på kjøreturen.
Skal du fly så har du litt mindre muligheter, da må den jo sitte i et flygodkjent reisebur. Ha med vannskål og tyggeben her også - i tillegg er det lurt å ha med tørkepapir og våtservietter tilfelle uhell.
Ellers er våre generelle tips når man får valp i hus å være tålmodig og ta ting med humor. Det kan bli mye armer og bein, lite søvn og litt ekstra vasking. Bruk tiden på å bygge tillit og relasjon, gå på tur, kos dere.. Tren kontakt, innkalling, øv på håndtering (bruk feks godbit og klikker), pill og plukk litt. Lukt i ører, kjenn på poter og klør.. Børst pelsen og la hunden bli vant til at du kan ta på den- dette kommer godt med senere i livet hvis den får en skade eller skal behandles. Ta den med til dyrlegen og bare sitt på venterommet og se litt på livet der, slik at den ikke KUN forbinder turene dit med ubehageligheter. Kanskje de som jobber der kan gi noen godbiter eller kos også.
Ta ting litt og litt og ha det morro. Tenk litt gjennom hva som er viktig for deg og ditt liv, og fokuser på de tingene. Skal dere ta buss hver dag, så begynn å ta buss med en gang. Er det viktig for deg at den skal gå pent i bånd, så begynn å trene på det med en gang :)
La den leke med andre likesinnede valper og trygge voksne hunder som er greie og flinke med valper.
Ikke hils på andre hunder i bånd og vær kjempenøye med hvem som får leke med valpen din! Selvom noen sier at deres hund er snill, og du føler deg usikker..så si bare nei, vi skal ikke hilse på andre nå. Det er lov, og det er viktig. Benytt deg heller av muligheten til å trene kontakt og fokus mens det er en annen hund tilstede uten at de får hilse. Belønn, og gå videre. Det har helt sikkert den andre hunden godt av også ;)
Valper trenger masse søvn! Selvom de ikke tror det selv. Det er ikke noe vits å prøve å “slite de ut” når de er små, de må få aktivitet og de må få søvn. Hvis ikke blir de kjipe å ha med å gjøre.
Vi kunne sikkert skrevet tusen ting til, men det får komme senere en gang. Evt. spør oss om du lurer på noe, så skal vi prøve å svare så godt vi kan! :) Hvis ikke har vi alltids noen vi kan sende dere videre til med spørsmålet.