Kløv

Det er spesielt en ting vi gjerne vil skrive litt mer om, og det er kløving! For det er ikke bare for store sterke polarhunder - det er faktisk for de aller fleste hunder, året rundt. 

At hunden kløver er ikke bare praktisk - det sier seg jo selv at det er deilig at de bærer sin egen mat og kanskje mer. Det er også en god måte å styrke framparten på hunden på, noe som kan være vanskelig å få til ellers. Frambeina tar stort sett unna det meste av støtet, og er på den måten utsatt for mye slitasje når hunden er ute og løper. Jo mer de kløver, jo sterkere blir de, og dermed kan de også kløve tyngre. 

Hvordan starte?

Start med tomme vesker, dvs ikke annet enn feks bæreposer for å få fylt opp volumet. Da blir hunden vant til å ha på seg kløv, samt til å være litt bredere enn vanlig, som den jo blir. Så blir det tyngre for hver andre uke, sånn omtrent. Når det gjelder hvor lange turer man går og hvor mange dager i uken man går i en opptreningsfase, må man se an hunden sin. Dixie, vår working springer spaniel, som var godt trent og rimelig sterk i utgangspunktet, startet med tre dager i uken med en varierende lengde på turen. 

Legg opp treningen utifra hva målet er. Dixie veide 16kg og startet med 300 gram, (en brusboks) på hver side etter et par-tre ganger med kun bæreposer, og hun bærer en maksvekt på ca. seks kilo. Etter hvert ble i hvertfall to til tre av ukens turer gjennomført med kløv, og da gjerne lengre turer også. 

Hvor tungt kan hunden kløve?

Som en tommelfingerregel kan hundene bære ca ¼ av kroppsvekten sin, men det krever selvfølgelig at man sakte, men sikkert jobber seg opp til den vekten. Her vil det også være variasjon blant raser og type hund, og de skal i prinsippet kunne bære opptil 50% av sin egen kroppsvekt om man er flink med treningen. Det er tungt å gå med sekk for både folk og hund, så ha det i bakhodet når man starter opp treningen, både for første gang og hvis hunden har hatt en lengre periode uten kløving. Boss, vår labrador, kløvet syv-åtte kilo på starten av sommerens 14 dagers tur i fjellet, men det gjør han naturligvis ikke det etter en vinter med “bare” trekking på ski og løpeturer i snøen. Eller, det gjør han, og mange andre hunder også, siden de stort sett gjør som vi ber de om, men det er da viktig å være ansvarsfull og ikke utsette dem for noe som kan skade dem i lengden. Bruk god tid på treningen!

Finne riktig kløv

Husk også å være nøye med å velge kløv som passer til din hund. Dette blir litt som ryggsekk og fjellstøvler til mennesker, det er ikke en type som er best for alle. Men det finnes kløv som passer veldig mange typer hunder med god passform og gode justeringsmuligheter. Så vær nøye, lær av de som har erfaring og invester heller i god kvalitet som varer og som blir bedre og bedre etterhvert som den blir brukt.

Vi bruker Togo kløv fra Seleverksted fordi de har god kvalitet (kan vare mange hunder), og de har et spenn i størrelse som gjør det enklet å finne et som ligger godt på hunden.

Forrige
Forrige

Hjelp jeg får valp!

Neste
Neste

Valg av trekkbelte