Hvilken type potesokk skal du velge?

Vi vil gjerne snakke litt om potesokker! Potesokker er uten tvil et av temaene vi får flest spørsmål om, alt fra hva vi bruker, om/hvorfor og hvilke som er best. Så da tenkte vi det var på tide å legge ut en liten “guide” her! Første del er generelle tips, deretter kommer gjennomgangen av sokketypene.

Det finnes ikke kun ett svar på disse spørsmålene, men det veldig mange sliter med er at det blir hull i de etter en tur og at de faller av

Så først og fremst må du spørre deg selv: hva slags terreng skal sokkene brukes i? Og hvorfor trenger hunden min potesokker?

Vi bruker:

  • Seleverkstedet Endurance

  • Seleverkstedet High Endurance

  • Seleverkstedet Fleecesokker (vanlig og High)

Vi har prøvd helt vanvittig mange forskjellige sokker og merker opp gjennom årene, og Seleverkstedet sine er de som sitter best på våre hunder. Dette er jo noe man må erfare selv hva som passer best, men det er disse vi tar utgangspunkt i siden de har alle typene vi trenger og bruker.

En viktig ting med potesokker er jo at de aller fleste festes med borrelås. Borrelåser er ikke magiske, så de sier seg jo selv at etter mange timer i snø (spesielt kram snø) så vil snøen klare å bryte opp enhver vanlig borrelås. Alternativet er jo å lage flere kraftige borrelåser, men da begynner sokken å se mer ut som en støvel, noe som er både upraktisk, antageligvis ubehagelig og klumpete for hunden. 

Vår løsning på lange turer: sportsteip. Dette er absolutt ikke noe vi trenger hver gang, hvertfall ikke hvis vi skal gå i skiløyper. Men vet vi at turen går i løssnø, spesielt hvis det er litt kram og våt snø, så drar vi alltid en runde med sportsteip over borrelåsen. 

Sportsteipen tåler også absolutt mest om du bruker en skikkelig god gammel lagret type, som gjerne har ligget i skuffen eller boden i lang tid!! Da er limet skikkelig seigt og jævlig og tåler vesentlig mer kulde og fukt enn en fersk teip! 

Plagsom “Tommel”/ulveklo: Ja, den er i veien for sokkene- eller omvendt. Vi strammer sokkene på potens smalest område, da er det minst sjanse for at den sklir opp eller ned underveis. Dessverre er også denne irriterende “tommelen” også i det området. Stort sett klarer hundene våre seg helt fint uten noe ekstra greier mtp denne kloen, men vi ser at sokken noen ganger kan skli nedenfor og gnager under kloen, eller selve neglen kan gnage seg inni huden hvis sokken sitter lenge der den skal. I tillegg har Seleverkstedet laget en sokk som faktisk beskytter denne kloen, så den er verdt å teste ut!

Vår løsning: silketeip eller High Endurance sokker. Dette er en stoffteip man får kjøpt på dyreklinikker (og sikkert apotek), ligner litt på en sporteip, men den er smalere og henger ikke igjen i pelsen like mye. Vi tar en runde rundt “håndleddet” under neglen, og en runde rundt over neglen. På den måten beskytter vi mot gnag i huden OG neglen blir ikke sprikende utover dersom sokken glir ned.

Så tilbake til de forskjellige typene sokker. Når bruker man de forskjellige typene?

Endurance og High Endurance:

Relativt tynne, lette og kanskje de mest praktiske av sokkene. Gir godt grep, men må delvis anses som forbruksvare. Litt mer slitesterke enn de andre langdistansesokker, så de tåler litt røffere terreng og varer mye lengre uten å få hull. Beskytter ekstremt godt mot kulde. Om det så er -30 grader så gjør disse susen, det trengs stort sett bare et tynt beskyttende lag mellom pote og snø for å unngå den tilsynelatende "brennende" isingen fra iskald bakke. Ellers er det jo også for å unngå snøkladder og isklumper i potene og mellom tærne, for oss med hunder som får det.

I tillegg er det lurt å holde klørne klippet relativt korte, gjerne litt avrundede for minst mulig slitasje i sokken, for de som er interessert i å holde liv i sokkene så absolutt lenge som mulig. 

Har du en hund med mye fraspark som feks trekker på grus, da blir det hull i disse til slutt også. Men vi bruker disse masse i fjellet, når lyngen er som sandpapir eller hundene går i sele i steinur. Da slites ofte tredeputene helt ned til blods hvis de ikke går med disse sokkene! Går de løse er slitasjen vesentlig mindre, men det hender vi tar de på på bakbena da også. 
Disse sokkene finnes som nevnt i vanlig og High. High er høyere med to borrelåser og eliminerer de aller fleste problemer i forbindelse med potesokker og ulveklo/”tommel”. Utrolig enkelt og genialt! Rart ikke dette er noe alle som lager potesokker har i sortimentet sitt.

Fleece og Fleece High:

Disse sokkene bruker vi aller mest innendørs ifb med skader eller lignende, men de funker faktisk veldig godt på kaldt og tørt føre også. Gir mer varme og er finne for balanse og bevegelse! Finnes også i vanlig lave og high, selvfølgelig.

Hvis du er overinteressert i poter så kan du klikke deg inn HER, for å lese mer om hva vi smører på for å unngå såre og sprukne poter.

Forrige
Forrige

Valg av trekkbelte

Neste
Neste

Utstyr til vintertur med hund