Utstyr til vintertur med hund

Utstyr for vinterturer med hund på ski. Det er mye å velge i, og det kan noen ganger virke litt komplisert. Hva trenger du, hvorfor og hvordan skal du bruke det? Nå skal vi gjøre det enkelt for deg, her er våre råd.

Vi har testet mye utstyr gjennom årene, både i raske løyper på Konnerud, opp og ned i fjellet i Lofoten, enn overvintring på Rondane og ellers tusenvis av hverdags og treningsturer med hunder på skitur.

Så til sakens kjerne, hva trenger du av utstyr for å gå på tur med hunden på vinteren? Under finner du en kort “pakkeliste”. Selv om det finnes mange forskjellige aktiviteter man kan holde på med sammen med hunden om vinteren har vi tatt utgangspunkt i vår yndlingsaktivitet - snørekjøring!

  • Sele

  • Potesokker

  • Halsbånd

  • Kobbel

  • Dekken tynt

  • Dekken tykt

  • Trekkbelte

Sele - Seleverkstedeet Trekreg

Se produktet her

En relativt ny sele fra Seleverkstedet. Den er regulerbar i rygglengde og sidestropper, som gjør at den i tillegg til å komme i mange størrelser, kan justeres såpass mye at den passer alt fra bittesmås raser til kjempestore. Den gir stor frihet for kroppen og ligger godt på våre hunder. Den har feste til koble både bak ved trekkponkt og oppe ved nakken, slik at man kan koble om hvis man trenger litt mer kontroll. I tillegg er den himla enkel å ta av og på, for man kan klippe av sidestroppene helt, så det er bare hodet som skal inn i selen og man slipper å styre med å lirke bena inn i selen. Det ligger forøvrig een god beskrivelse av hvordan selen kan tilpasses til forskjellige aktiviteter inne på produktsiden vi har linket til over her. (ps! De har Nomesele også, for litt større hunder. Den er også veldig god - vi har brukt den på Boss)

Potesokker - Endurance fra Seleverkstedet

Se produktet her

Dersom vi bare kunne valgt et stk utstyr til hundene på en vintertur er vi sikre på at det ville blitt potesokker. Det er utrolig hvor stor forskjell det tynne lille laget gjør på en dag med -20 for ikke snakke om -40 grader. Er det ikke kald så er det kanskje hard og skarp skarre, og sist men ikke minst kladdeføre med snøballer inni potene. Disse sokkene fra Seleverkstedet er som litt mer slitesterke langdistansesokker, med god passform og en god borrelås! Det finnes også en variant som er litt høyere enn vanlig, med to borrelåser, som beskyttere den plagsomme ulvekloa de fleste kjenner til som litt plagsom på vinterstid.

Vil du lese mer om valg av potesokker har vi skrevet et eget innlegg om temaet

Halsbånd - Secure fra Seleverkstedet

Se produktet her

Selvom hundene går i sele foretrekker vi å alltid ha på et halsbånd. ID-tagen sitter alltid på. Hvis vi kobler de om dersom vi trenger at det skal gå roligere, eller vi er stasjonære. I tillegg hender det vi bruker nakkeliner for å koble to og to hunder sammen for at de ikke skal trekke så vidt.

Halsbåndet kan strammes ordentlig (helt essensielt hvis de skal løpe med nakkeline), og det er et lett, tynt halsbånd som ikke er i veien når de går med sele. Det er faktisk så lite og nett at det er enkelt å dra selen over hodet uten å ta av halsbåndet. Det er polstret, så egner seg kanskje ikke mest til å gå i halsbånd lenge med hunder som trekker veldig. Da finnes et annet alternativ, og det er “Unify” halsbåndet fra Seleverkstedet. Det er halvstrup (dvs ikke strup, men det er enkelt å ta av og på uten at det blir slakt og for stort rundt halsen) og med god polstring.

Kobbel - Rush Joring Line fra Seleverkstedet

Se produktet her

Når hundene trekker på ski, sliter det godt i kobbelet. Det blir mye rykk og napp og et godt strikkbånd er alfa omega. Rush Joring Line fra Seleverkstedet er en ny favoritt. God strikk og det finnes i to lengder, vi bruker det lengste når vi bare går med en hund, og det korteste når vi går med to. Det er fordi hanefoten (Twin Lead) lager litt ekstra lengde. Dette er bare smak og behag, så det er lurt å kjenne etter selv hvor langt kobbel man foretrekker å bruke, både med tanke på fart og type aktivitet.

Dekken tynt - Long Distance Jacket fra Non-Stop Dogwear 

Vi bruker stort sett to type dekken om vinteren. På korte turer har vi bare med ett, på lengre alltid to. Dersom det skulle bli vått, eller man bruker det ene om dagen er det gull å ha et varmt og tørt til når kvelden kommer og hundene skal inn i teltet sammen med oss. 

Er det ikke så kaldt og vi skal på en kort tur, eller dersom det blåser og føyker bruker vi langdistansedekkenet. Dette er veldig lett, tar liten plass i sekken, stopper vinden, isolerer litt og dekker ekstra langt ned over siden av hunden. Det er helt glatt inni, slik at det ikke blir problemer når det ligger over en trekksele, og det fester seg ikke snø på innsiden uansett hvor mye det møtte føyke eller hunden ruller seg i pausene. Det har heller ikke den vanlige brystplaten som ofte samler snø. 

Dekken tykt - Glacier Wool Jacket fra Non-Stop Dogwear eller ulldekken fra Canelana

Når vi er ute er det ikke mye vi trenger egentlig, men vi må ha ull og vi må ha vindtett, så det får hundene også. Til lengre pauser og soving ute har vi brukt Glacier Wool Jacket, men er det ordentlig iskaldt er et av de tykke ulldekkenene fra Canelana gode. Ulempen er at de er store og litt tunge å pakke med seg sammenlignet med det noe mer tekniske dekkenet fra Non-Stop.

Siden vi primært bruker disse dekkenene til pauser har vi gått en størrelse opp en det vi ville gjort til vanlig. Da er det mer “stoff” for hundene å gjemme seg under, rumpa blir ikke bar og den ligger lengre ned over hasen. 

Trekkbelte - Joring Belt fra Seleverkstedet 

Se produktet her

Det viktigste er at hunden får en fin tur når de trekker oss over vidda, det nest viktigste er at vi har det behagelig, og med et godt belte er du langt på vei. Hvordan man ønsker at beltet skal sitte er smak og behag, noen liker det i ryggen, andre på hofta. For oss som har ganske trekkvillige hunder er det hoftene eller rumpa som må ta i mot støtet. Å ha et belte i korsryggen ville fort gjort vondt. I tillegg har det vært viktig for oss å kunne ha en dagstursekk på sammen med beltet uten at det blir for mye remmer, klemming osv. Joring Belt fra Seleverkstedet er laget for å gå på ski og løpe med, og det merkes godt spesielt om man går en treningstur i trikkeskinner, da er trekkpunktet veldig godt. Beltet har den klassiske og gode metallspennen foran, men dersom man ønsker å ha trekkpunktet ut ifra kroppen, kan man feste en Joring Release strap i tingene som er på beltet, så får man både “panikkutløser” og et trekk-/festepunkt som ikke er direkte i beltet. Vi foretrekker den sistnevnte varianten.

På turer med pulk går vi enten med pulksele eller så bruker vi ringene i beltet.. 

Valg av ski

Valg av ski er noe man skal tenke to ganger på. Den viktigste faktoren er selvfølgelig hvilken type tur du skal gå, terrenget, snøen og hva som passer deg best. Men man skal også huske at har man med seg hund på tur, enten den er løs, eller spesielt hvis den sitter fast kun et par meter foran deg i kobbelet, at skadene kan bli store skulle man være uheldige å ha et fall eller at hunden gjør et uventet utslag eller bevegelse.

Da er det greit å vite at det finnes flotte fjellski på markedet som ikke har tradisjonelle stålkanter. Stålkantene på tradisjonelle fjellski vil kunne lage store skader skulle man kjøre over poter eller haser på hunden. Denne vinteren startet vi men Breidablikk modellen fra Åsnes. En modell vi har hatt stor glede av i Lofoten tidligere, da den er litt innsvingt og har en bredere profil enn standard fjellski. Dette er en fordel hvis man går på turer i terreng hvor det blir en del nedkjøringer, da man får litt bedre svingkapasitet og kontroll. I tillegg gir den litt bredere profilen bedre bæreevne i den til tider dype løssnøen etter kraftige snøfall, eller den råtne vårsnøen vi gjerne vil kose oss med. 

I Rondane var terrenget flatere enn vi var vant med, og høyfjellsterreng bød stort sett på fokket og hardpakket snø. Da ble kravet til skiens bæreevne annenrangs og fremdrift satt i førersetet. Det ledet til at vi skaffet oss Finnmark modellen fra Åsnes i tillegg, og det ble enda litt morsommere å gå på tur! Ekstra stas er det at modellen er akkurat så smal at den går i skisporet hvis man treffer på en preparert løype underveis på turen.

Ekstra

Vann og næring er ikke helt innenfor utstyrssjangeren, men verdt å nevne i samme åndedrag. Ta med vann til hunden eller beregn å smelte snø underveis. Det holder ikke for hunden å spise snø, i tillegg til å ikke monne på samme måte som vann må de bruke energi på å tine snøen, energi som ikke skal kastes bort unødvendig på lange eller korte turer om vinteren. Tenk også på å ha med påfyll av energi til pauser. Dette bør være lettfordøyelig og ikke svellende slik som f.eks. tørrfor, men smaksrikt og ha høyt innhold av fett.

Vi bruker å ha med en “komapose” til de korte pausene. Den inneholder godbiter av forskjellig slag som vi deler opp i litt mindre biter, eller smuldrer opp. Denne tar vi en liten neve av i vannbollen hver pause. Noe annet som fungerer svært godt er Nutri Plus Gel fra Virbac som vi enten spruter rett i munnen deres eller i vannet. (pro tip er å ha tuben i en lomme mot kroppen. Gelen er tyktflytende men blir vanskelig å få ut når det er ordentlig kaldt. Har du den mot kroppen stivner den aldri). Snacks under de korte pausene gir hundene en god grunn til å drikke opp, og noe for å heve blodsukkeret og motivasjonen. Til en typisk lunsjpause har vi med litt mer power, Eukanubas High Calorie Pate fungerer veldig godt for oss. 

Hvis du vil vite mer om snacking underveis på tur, og hva du kan gjøre for å passe på at hunden har det bra, har vi skrevet om det her: Unngå Energitom Hund

Vi håper at noen finner våre erfaringer gode å ta med seg på veien! Nå er det lenge igjen til vinteren, men mange at betraktningene tar vi med oss inn i sommer og fjelltur sesongen også.

God tur!

Forrige
Forrige

Hvilken type potesokk skal du velge?

Neste
Neste

9 turer hele familien kan gå i Lofoten!