Hvilket telt skal man velge til vinterturen?

Hvilket telt skal du velge hvis du skal på vintertur? Dette valgte vi til våre fem måneder på snaufjellet og hvorfor.

Type - Helsport Spitsbergen X-Trem 3 Camp

Dette er det dyreste teltet vi noen gang har eid, men når man skal bo utendørs om vinteren er det greit å vite at teltet holder. I tillegg så har ekspedisjonsteltene noen rent praktiske fordeler som stormmatter, bedre ventilasjonsluker og mulighet for doble stenger. 

Hvorfor tunneltelt

Vi valgte et tunneltelt fordi det er enklere å sette opp i dårlig vær, dersom man er alene og kan lettere knekkes i to og rulles sammen på pulken. Det er også fire like stenger, så det er en ting mindre å tenke på hvis det skal settes opp fra scratch. Det gjør selvfølgelig også at du får lik liggebredde hele veien i teltet.

Akkurat denne modellen ble valgt pga. at størrelsen passer veldig godt til to mennesker og tre/fire hunder på størrelse med de vi har liggende mellom oss. Innvendig mål er følgende: 220cm x 180cm. 

I tillegg har teltet to åpninger - en i hver ende av teltet. Det gjør det lettere å styre når man skal inn og ut med mye klær og utstyr. Et lite “fortelt” i fotenden betyr også at du ikke mister takhøyde i denne enden som man eller pleier, fordi teltet ikke skrår ned i innerteltet. Skulle vinden snu i løpet av natten har du også alltid en åpning i ly for vinden. Sist men ikke helt minst kan åpningen i fotenden rulles helt sammen, så Stine får sånn fin Instagram vennlig åpning på teltet.

Det er god takhøyde og tørkeloft, som er deilig når man skal sitte inne og holde på med ting man på sommer/høst turer gjerne gjør ute, samt at vi ikke liker å tørke selv de minste plaggene våre på kropp i posen. 

Farge

Et gjennomgående poeng, som for all del ikke er unikt for denne produsenten eller modellen er fargen. Teltet er rødt og gult, og et av prinsippene vi har for utstyret, og spesielt det vi bruker på vinteren er at det skal ha godt synlige farger. Da er det lett å se oss hvis noe skjer, og viktigere i hverdagen - det er vanskelig å legge igjen ting på bakken og glemme de hvis de har en knæsj farge.

Egne tilpasninger

På vinteren fungerer det ikke med vanlige teltplugger som følger med, og man bruker jo selvfølgelig ski, staver og gjerne pulken til å feste teltet og barduner. Men i tillegg har vi 31 cm snøplugger. Vi vurderte 50 cm. men siden vi stort sett skal være på høyfjellet regner vi med at snøen mer eller mindre alltid vil være nokså pakket, og derfor gikk vi for de litt mindre.

Glidelåser er alltid litt kranglete å få tak i med votter eller hansker, så disse fester vi en god løkke med tau i som gjør at de kan håndteres med votter. Det samme gjør vi på snøplugger så de ikke blir borte når man skal få de opp på morgenen. Og sist merker vi ventilasjonsluka i enden som skal stå mot vinden for å enkelt se hvilken vei teltet skal settes opp. Tauet vi velger er selvfølgelig også farget, gult eller rødt så det står i kontrast til snøen. 

Annen info

  • Vekt: 5,91 kg (med sommerplugger og trekk)

  • Mål pakket: 50x24 cm

  • Vannsøyle yttertelt: 3000 mm

  • Vannsøyle bunnduk: 5000 mm

NB!

Skal du ut å handle 4-sesongs ekspedisjonstelt vil vi anbefale å monitorere prisene litt før du slår til. Her er det mye å spare på å ikke kjøpe til veiledende pris fra produsent. Vi trengte ikke vente veldig lenge før vi sparte mange tusen kroner.

Det er jo også en god mulighet å leie telt hvis man ikke trenger det mer en til en tur eller to, eller handle brukt!

Om noen dager skal vi dra dere gjennom det vi har med inn i teltet, nemlig sengesetupet for å ikke fryse. Har du tanker eller ideer du synes vi eller andre bør få med seg er det veldig hyggelig om du kommenterer eller sender oss en melding!

Forrige
Forrige

Kamerautstyr: Apparat og objektiv vi bruker nå

Neste
Neste

Hvordan sove godt og varmt i telt på vintertur?