Hvordan sove godt og varmt i telt på vintertur?

Skal du ut å sove i telt om vinteren er det viktig å velge riktig sovepose, underlag og oppsett for ditt bruk. Les om vår "vinterseng" og hvorfor vi har bygget den opp akkurat sånn.

Etter teltet er satt opp gjelder det å få innredet det på en måte som sørger for å få deg fort og enkelt på plass i posen, samt holder deg varm og god natten gjennom. Det tar på å være på tur, og foruten om å passe på væske- og energiinntaket, kan mangel på god hvile være årsaken til dårligere vurderinger  eller bare en trasig tur dagen etter.

Nedenfor skal vi dra kjapt gjennom hva vi har med i pulken denne vinteren og hvordan det er organisert. Vi starter fra bunn og jobber oss oppover, eller inn over - alt ettersom hvordan du tenker.

Gulv

Den verste kulden kommer fra bakken, så mye av innsatsen vi legger i å holde oss varme går på å isolere oss fra underlaget. Så etter teltet er satt opp hiver vi inn en fjellduk. Denne “åpner” vi helt opp så den dekker mest flate. Den gjør hele teltet lunere og dekker hele teltduken i bunn mellom oss to. Dette er viktig fordi det er her hundene ligger, og selvom de har flere underlag så påser dette at de aldri blir liggende rett på bakken. 

Fjellduken er fôret så den varmer litt, og den fungerer også som en fuktsperre. Ikke noe å tenke på om man skal ha med eller ikke...denne er alltid med i sekk eller pulk uansett tur i tilfelle dårlig vær eller skader, så like greit å bruke den.

Den mest utbredte typen er Jerven sin variant, men vi bruker Dovrefjell sin, fordi vi ikke føler noen burde ha monopol, den er litt rimeligere, og vi kan handle den på Friluftsmagasinet i Drammen, som har sjukt peiling på tur. 

P.S. alle linker vi nederst i innlegget. 

Bedding

Ingen liker å kaste bort tid, og tiden etter dagsmarsjen er over til man er inne i teltet burde man forsøke å gjøre så kort som mulig. Et effektivt tiltak er å bruke en bedding som man pakker hele “sengen” sin ned i. Liggeunderlag, sovepose, klær, varmeflaske, bok, lykt etc. ALT ligger ferdig pakket i beddingen, og den ligger stroppet fast på toppen av pulken. Hele beddingen kastes inn i teltet og 1, 2, 3, så er sengen redd opp.

Valget falt på Fjellpulken sin fordi vi liker lommene på toppen som gjør det litt enklere å organisere utstyr underveis. 

Underlag:

Som nevnt jobber vi mot kulden nedenfra, og her er det et par prinsipper vi følger. Uansett hvor bra oppblåsbart underlag du har, ha med noe som det ikke kan gå hull på. For oss spesielt som har opp til fire hunder inne i teltet samtidig er faren for punktering overhengende. Lappesaker er naturligvis alltid med, men skulle uhellet være ute er det godt å vite at man ikke blir liggende ubeskyttet. 

Som oppblåsbart underlag har vi valgt Exped DownMat 9 LW, et oppblåsbart liggeunderlag med dunfyll. Det har en R verdi på 8 og skal holde deg varm ned mot 40 blå. Vi har i tillegg valgt å ikke gå for den smale og lettere varianten, men 65 cm bredde for maks komfort. Den fyller også beddingen perfekt, så hvorfor ikke?

Mange har nok et skumunderlag under det oppblåsbare, men vi har byttet ut dette med reinsdyrskinn av et par enkle grunner:

  1. Det er kjempevarmt og deilig

  2. Beskytter det oppblåsbare underlaget, da vi legger skinnet på toppen

  3. Kan brukes ute når det er fint vær og man fyrer bål

Våre er fra Trønderrein. De kommer i forskjellige størrelser og er fornuftige i pris. De har også mindre “sitteunderlag” som vi bruker til hundene.

Sovepose

Denne vinteren har vi kjøpt inn nye soveposer, samtidig som vi har med de gamle vinterposene våre - Mammut Tyin MTI 5-Season Bison. 

Tyin posen er en fiberpose som veier nokså mye, men som er slitesterk og absolutt god og varm (spesielt hvis det er litt fuktig. Den er også vindtett og vannavstøtende, og slenger du et Grevling trekk utenpå tåler den mye juling. Det som trekker ned er at den er litt for stor for Stine, og som nevnt vekten.

Derfor valgte vi å investere i et par dunposer også. Dette er ikke de varmeste posene på markedet. Men ut i fra 90% av turene vi begge skal på burde de gjøre jobben, samt at vi kommer til å ha stor glede av de på vår og høstturer i årene som kommer. Det største Key Selling Point på disse posene er for vår del at glidelåsen er på midten - da slipper man at det er ubehagelig å ligge på en av sidene. Den har åpninger til armene, slik at man kan sitte i posen å jobbe med middagen, notatboka eller kameraet. Og sist men ikke minst har den en god krage og hette løsning.

Linker til produkter

Ekstra tiltak

  • Varmeflaske i posen

  • Spis varm mat og/eller drikk noe varmt før du legger deg

  • Gå på do

  • Hund i teltet varmer deilig

  • Ikke tørk klær i posen

  • Ha med tørt skift til natten

  • Løp noen runder rundt teltet før du legger deg hvis du er kald

Forrige
Forrige

Hvilket telt skal man velge til vinterturen?

Neste
Neste

Tre fjellturer fra Unstad beach i Lofoten